Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

CURRENT AFFAIRS AUGUST 2017 TWO

Q1. The Karnataka government has launched the scheme named _____________ to identify and nurture innovative start-ups.
Answer: Elevate 100

Q2. Name the new fast-growing Israeli flower that has been recently named after Prime Minister Narendra Modi, in a special gesture to mark the first visit of an Indian premier to the Jewish nation.

Answer: Crysanthumun

Q3. Who was the counterpart of PM Modi on the visit of PM to Israel?

Answer: Benjamin Netanyahu

Q4. The United Forum of Bank Unions has decided to observe ____________ as ‘Save public sector banks’ day.

Answer: 19 July

Q5. Prayut Chan-o-cha is the present Prime Minister of which country?

Answer: Thailand

Q6. Who is the Present President of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?

Answer: Jin Liqun

Q7. Which state has become the last to pass GST bill?

Answer: Jammu and Kashmir

Q8. The 10th India-Jordan Trade and Economic Joint Committee (TEJC) Meeting was held recently in _______________. 

Answer: New Delhi

Q9. Name the Union Minister who has inaugurated the 9th edition of Delhi Dialogue recently.

Answer: Smt. Sushma Swaraj

Q10. Who is the Minister of State (Independent Charge) for Commerce and Industry of India?

Answer: Smt. Nirmala Sitharaman

Q11. Which country has recently declared itself free from highly pathogenic Avian Influenza (H5N1 and H5N8)?

Answer: India

Q12. The Odisha government has recently signed an EOI with the International Association of Athletics Federations (IAAF) and Athletics Federation of India (AFI) to establish a High-Performance Academy in Bhubaneswar. What does EOI stands for?

Answer: Expression of Intent

Q13. India has moved four places up to the 96th position in the FIFA World Ranking released recently. The Headquarter of FIFA is in ____________.

Answer: Zurich, Switzerland

Q14. Name the India's Shot put player who claimed the gold medal in the women’s shot put on the opening day of the Asian Athletics Championships 2017.

Answer: Manpreet Kaur

Q15. With which Banks, Indus OS has partnered to launch OS-integrated UPI payment platform in India?

Answer: YES Bank

Q1. Name the Person who has been appointed as the next Ambassador of India to Indonesia.
Answer: Pradeep Kumar Rawat

Q2. The Meeting of BRICS Ministers of Education was held recently in ___________.
Answer: China

Q3. Joko Widodo is the current president of ___________.
Answer: Indonesia

Q4. Tata Global Beverages Ltd. has recently appointed ___________ as the Chairman of its board with immediate effect.
Answer: N Chandrasekaran

Q5. Indian football team has risen to _____ rank, best in two decades as per current FIFA Rankings.
Answer: 96th

Q6. GST Council has reduced the tax rate on fertiliser to _____ percent from previously decided 12 per cent.
Answer: 5 percent

Q7. Which company has recently opened its first digital factory in India?
Answer: Siemens

Q8. Pakistan has successfully test-fired short-range surface-to-surface ballistic missile named _____________, recently. 
Answer: Nasr

Q9. Kewal Handa was appointed as non-executive chairman of which bank?
Answer: Union Bank of India

Q10. Global Forgiveness Day is observed on ___________________.
Answer: 7 July

Q11. Who is Nandan Nilekani-
Answer: Former chairman of UIDAI

Q12. The Financial Stability Board (FSB), an international body for the global financial system, has placed _______ in the league of countries that are 'compliant or largely compliant’ on the implementation of priority area reforms.
Answer: India

Q13. Which Nort-Eastern state has been declared as “disturbed area” for six more months under the Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA), which empowers security forces to conduct operations anywhere without any prior notice recently (first week of July 2017)?
Answer: Nagaland

Q14. ___________ is an annual Buffalo Race held traditionally under the sponsorship of local landlords and households, in coastal Karnataka, India.
Answer: Kambala

Q15. In which year, the Financial Stability Board (FSB) was established as the successor to the Financial Stability Forum (FSF)?
Answer: 2009

Q1. The G-20 Summit of 20 powerful nations, focused mainly on combating terrorism was held recently in ___________.
Answer: Hamburg, Germany

Q2. 122 countries had recently approved the first-ever treaty to ban nuclear weapons at the UN meeting boycotted by all nuclear-armed nations. In which year Japan had suffered the nuclear attack in Hiroshima and Nagasaki?
Answer: 1945

Q3. Centre Government has recently launched an app named ___________ to verify the accurate tax rate on commodity and services under the Goods and Services Tax (GST) regime.

Answer: GST Rates Finder

Q4. Name the globally renowned champion for the cause of autism spectrum disorder who has been recentlty appointed as the WHO's goodwill ambassador for autism in the world body's Southeast Asia region.

Answer: Saima Wazed Hossain

Q5. The G-20 Summit concluded recently. This was the _______ edition of Summit.

Answer: 12th

Q6. Name the Indian origin man who has been recently awarded Order of Australia for community work, the highest civilian award in Australia.

Answer: Guruswamy Jayraman

Q7. Which Indian city has been recently declared as a World Heritage City by UNESCO at the 41st session of world heritage committee?

Answer: Ahmedabad

Q8. In how many months, Kisan Vikas Patra (KVP) will mature?

Answer: 115 months

Q9. Number of cities across the world has been declared as a World Heritage City at the 41st session of UNESCO's world heritage committee. The meeting was held recently in ____________.

Answer: Poland

Q10. Which country has topped the medal tally of Asian Athletics Championships, hjeld recently in Bhubaneshwar, Odisha?

Answer: India

Q11. The World Population Day is being observed globally on _________________.

Answer: 11th July

Q12. Ministry of Health and Family Welfare signed an MoU with which of the following state Government to formalize its support to set up a state-of-the-art Centre of Excellence in Transfusion Medicine?

Answer: West Bengal

Q13. Businessman and Martial Arts expert Khaltmaa Battulga was recently elected as the president of ______________.

Answer: Mongolia

Q14. In which month the government of India will organize a global food fair named 'World Food India 2017'?

Answer: November

Q15. The next tranche of sovereign gold bond (SGB) scheme was launched recently by the Finance Ministry. What is the annual interest in the scheme to investors?

Answer: 2.5%


Q1. Who is the present Director-General of World Health Organization?
Answer: Tedros Adhanom Ghebreyesus

Q2. Name the Program that was launched recently in New Delhi which connects students with the scientists.
Answer: Jigyasa

Q3. The Reserve Bank of India has recently allowed _____________ to sell and market the new pension scheme (NPS).

Answer: NBFCs

Q4. With which Bank, Private life insurance company Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance has entered into an alliance for marketing various life insurance products?

Answer: Dhanlaxmi Bank

Q5. Which leader had hosted this year’s G20 Summit?

Answer: Angela Merkel

Q6. Which Squash player had recently lifted South Australian Open squash title 2017?

Answer: Harinder Pal Sandhu

Q7. Asian Athletics Championships 2017 was held recently in Odisha. This was the ___________ Edition of Asian Athletics Championships.

Answer: 22nd

Q8. The First International Aviation Security seminar was organised recently by National Security Guard in _____________.

Answer: Haryana

Q9. The first edition of WINGS 2017 “Sab Uden, Sab Juden” Expanding Regional Connectivity was hosted recently in New Delhi by the Ministry of Civil Aviation. Who is the current Union Minister of Civil Aviation?

Answer: P. Ashok Gajapathi Raju

Q10. Name the formula one race driver who has recently won the Austrian Grand Prix title for Mercedes.

Answer: Valtteri Bottas

Q11. Name the e-initiative that Finance Ministry has recently launched for the Income tax Department to directly communicate with the taxpayers and aimed at providing information on useful tax services.

Answer: Aaykar Setu

Q12. Name the sportsperson who was bestowed with the 'Sportsperson of the Year' award during the ‘Maruti Suzuki Sportsperson of the Year’ Charity Gala Awards.

Answer: P V Sindhu

Q13. The famous blue-bordered sari of Mother Teresa has been recognized as an Intellectual Property of the Missionaries of Charity. She died in __________.

Answer: 1997

Q14. In ‘Maruti Suzuki Sportsperson of the Year’ Charity Gala Awards 2017, who was given the Living Legend of the Year award?

Answer: Milkha Singh

Q15. What is the theme of World Population Day 2017?

Answer: Family Planning- Empowering People, Developing Nations

Q1. Name the Senior bureaucrat who has been appointed Director General of Goods and Services Tax Intelligence (DG GSTI).
Answer: John Joseph

Q2. Name the 14 years old Golf Player who has recently won on the Ladies European Tour and became the youngest player to win on Ladies European Tour.
Answer: Atthaya Thitikul

Q3. Name the Climate and energy efficiency solutions company which has been recently conferred with the ‘Golden Peacock Award’ for Environment Management.

Answer: Danfoss India

Q4. Crypt currency guru Amit Bharadwaj has recently launched an e-book named ____________, which seeks to provide context and clarity on cryptocurrencies.

Answer: Cryptocurrency for Beginners

Q5. Naresh Chandra passed away recently. He was __________.

Answer: Former Indian Ambassador

Q6. The government has merged the urban development and housing and urban poverty alleviation ministries and renamed it as MoHUA. What is the full form of MoHUA?

Answer: Ministry of Housing and Urban Affairs

Q7. The board of TATA SIA Airlines Ltd, which owns and operates the full-service airline Vistara, has appointed ______________ as Vistara’s new chief executive officer (CEO).

Answer: Leslie Thng

Q8. Who is the newly appointed Head Coach of Indian Men's Cricket team?

Answer: Ravi Shastri

Q9. Which telecom firm recently launched Rs 2,000-cr ‘Project Next’ programme aimed at transforming customer experience across all its services and touch points?

Answer: Bharti Airtel

Q10. The Central Board of Excise and Customs (CBEC) have relaxed the norms on bonds under GST to help exports. The present Chairman of CBEC is ____________.

Answer: Vanaja N Sarna

Q11. Who is Chief Minister of Nagaland?

Answer: Dr Shurhozelie Liezietsu

Q12. Who Governor of Karnataka?

Answer: Vajubhai Vala

Q13. Name the person, who has been appointed as the next Chief Election Commissioner of India?

Answer: Achal Kumar Joti

Q14. Which Bank has terminated joint venture agreement with Fairfax Financial Holdings?

Answer: ICICI Bank

Q15. Fairfax Financial is a financial holding company based in-

Answer: Canada
Q1. Which lender has recently entered into a collaboration with Inter-American Investment Corporation (IIC) to facilitate trade with Latin America and the Caribbean?
Answer: Axis Bank

Q2. Delhi has recently become the second state to launch e-RTI portal that will enable citizens to file online Right to Information (RTI). Which is the first state to launch the online RTI platform?
Answer: Maharashtra

Q3. Hindustan Aeronautics Limited (HAL) has recently signed an MoU for the financial year 2017-18 with the Ministry of Defence. Who is the current Chairman and Managing Director (CMD) of  HAL?
Answer: T Suvarna Raju

Q4. Which state has recently become the first state in the country to provide women an injectable contraceptive for free?
Answer: Maharashtra

Q5. Maharashtra state’s public health department has recently launched a program called ________ to offer women an injection of Medroxyprogesterone acetate (MPA), a birth-control hormone.
Answer: Antara

Q6. In which year NHB was set up? 
Answer: 1988

Q7. Union Finance Minister Arun Jaitley has recently inaugurated the 36th Foundation Day of which statutory body?
Answer: NABARD

Q8. Name the person who has recently taken over as the Director-General of the Directorate of Revenue Intelligence (DG-DRI).
Answer: Debi Prasad Dash

Q9. Name the country that will host the 8th edition of Theatre Olympics in 2018.
Answer: India

Q10. A Model United Nations (MUN) Regional Conference was held recently in ____________.
Answer: Kathmandu, Nepal

Q11. Health Misistry has recently launched the National Strategic Plan for Malaria Elimination for the time period of ____________.
Answer: 5 Years

Q12. The 22nd World Petroleum Congress (WPC) International Conference was held recently in ___________.
Answer: Istanbul, Turkey

Q13. To encourage more customers to transact digitally, State Bank of India has slashed charges for National Electronic Funds Transfer (NEFT) and Real Time Gross Settlement (RTGS) transactions by up to _____________.
Answer: 75%

Q14. For the first time in the country, a team of Indian scientists has claimed to have discovered an "extremely large supercluster of galaxies". It has been named as ____________.
Answer: Saraswati

Q15. The theme for 22nd World Petroleum Congress was ____________________.
Answer: Bridges To Our Energy Future


Q1. Which state has become the first state in the country to fix minimum educational qualification for contesting cooperative body polls?
Answer: Rajasthan

Q2. The first country to host the Theatre Olympics was _________.
Answer: Greece

Q3. Meghalaya Chief Minister Mukul Sangma has recently launched an ambitious flagship program titled LIFE. What does 'I' stands for in LIFE?
Answer: Intervention

Q4. Which lender has recently waived charges for fund transfer of up to Rs 1,000 through its IMPS (Immediate Payment Service) to promote small transactions?
Answer: SBI

Q5. YES Bank, along with YES Global Institute has recently launched ‘YES GST’ program for ________________.
Answer: Micro, Small and Medium Enterprises

Q6. BSES Rajdhani Power Ltd (BRPL) and The Energy and Resources Institute (TERI) have entered into a partnership to explore collaboration opportunities for solar rooftop. The Chairman of TERI is ______________.
Answer: Ashok Chawla

Q7. Which tech-giant has recently acquired Bangalore-based artificial intelligence (AI) firm Halli Labs?
Answer: Google

Q8. Tata Sons has recently appointed ___________ as the conglomerate's Chief Digital Officer.
Answer: Aarthi Subramanian

Q9. In a first move, India has granted USD 500000 to which of the following country to fight against terrorism groups?
Answer: Philippines

Q10. Kishore Sansi has been recently conferred the ‘Personality of the Year’ award by Skoch Consultancy Services. He is Managing Director and CEO of ____________.
Answer: Vijaya Bank

Q11. Raipur’s Airport was ranked first in Customer Satisfaction among 49 airports in the country. What is the name of Raipur Airport?
Answer: Swami Vivekananda Airport

Q12. Name the javelin throw player who has recently won gold in World Para Athletics Championships 2017 in London.
Answer: Sundar Singh Gurjar

Q13. Indian Railways launched an integrated mobile application to cater to various passenger requirements over and above ticket booking. The app is called as _____________.
Answer: Rail Saarthi

Q14. Mukesh Kumar Jain has been recently appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of _______________.
Answer: Oriental Bank of Commerce

Q15. What is the ranking of India on a global index that assesses the performance of countries towards achieving the ambitious sustainable development goals (SDGs)?
Answer: 116


Q1. Jack Ma is back on top as Asia’s richest man following gains in the company's earnings and share price, according to the Forbes. He is the founder of _____________.
(a) Amazon
(b) Alibaba Group
(c) Xiaomi
(d) Samsung
(e) eBay
S1. Ans.(b)
Sol. Alibaba Group’s Jack Ma is back on top as Asia’s richest man following gains in the company's earnings and share price. Jack Ma is worth $37.4 billion, according to the Forbes real-time billionaires list.

Q2. The government has recently hiked the ceiling for the creamy layer from Rs 6 lakh per annum to ___________ per annum for central government jobs.
(a) Rs 7.0 lakh
(b) Rs 7.5 lakh
(c) Rs 6.5 lakh
(d) Rs 8.0 lakh
(e) Rs 8.5 lakh
S2. Ans.(d)
Sol. The government has hiked the ceiling for the creamy layer from Rs. 6 lakh per annum to Rs. 8 lakh per annum for central government jobs, according to the Finance Minister Arun Jaitley. In the OBC category, those earning up to Rs. 8 lakh per annum will get reservation benefits.
Q3. Name the England's Record Goalscorer who has retired from International football recently.
(a) Wayne Rooney
(b) Jamie Vardy
(c) Joe Hart
(d) Jack Wilshere
(e) Adam Lallana
S3. Ans.(a)
Sol. Wayne Rooney, hailed from England retired from international football to prioritize ending his career on a high with boyhood club Everton. The 31-year-old was England captain and is the all-time record goalscorer. Rooney’s England career spanned 14 years.
Q4. The Supreme Court of India pronounced that individual privacy is a fundamental right protected by the Constitution. With this, now India has total how many fundamental rights?
(a) 6
(b) 9
(c) 8
(d) 10
(e) 7
S4. Ans.(e)
Sol. The Supreme Court of India pronounced that individual privacy is a fundamental right protected by the Constitution. A nine-judge Constitution Bench of the Supreme Court, led by Chief Justice of India J.S. Khehar ruled that the right to privacy is intrinsic to life and liberty, thus coming under Article 21, and comes to the various fundamental freedoms in PART III of the Indian Constitution. With this, now India has total 7 fundamental rights.
Q5. With which of the following country India has signed an MoU on Drug Demand Reduction and Prevention of Illicit Trafficking in Narcotic Drugs related matters?
(a) China
(b) Japan
(c) Nepal
(d) Afghanistan
(e) Bangladesh
S5. Ans.(c)
Sol. MoU between India and Nepal on Drug Demand Reduction and Prevention of Illicit Trafficking in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances and precursor chemicals and related matters.
Q6. The Cabinet Committee on Economic Affairs has recently approved the renaming of the new Central Sector Scheme SAMPADA as PMSKY for the period of 2016-20. What is the full form of PMKSY?
(a) Pradhan Mantri Kaushal Sampada Yojana (PMKSY)
(b) Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY)
(c) Pradhan Mantri Kisan Suraksha Yojana (PMKSY)
(d) Pradhan Mantri Kisan Safal Yojana (PMKSY)
(e) Pradhan Mantri Kaushal Suraksha Yojana (PMKSY)
S6. Ans.(b)
Sol. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved the renaming of the new Central Sector Scheme- SAMPADA (Scheme for Agro-Marine Processing and Development of Agro-Processing Clusters) as "Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY)" for the period of 2016-20 coterminous with the 14th Finance Commission cycle.
Q7. According to RBI, Karnataka Vikas Grameena Bank and Andhra Pragathi Grameena Bank recorded net profit of more than Rs 150 crore during 2016-17. Currently, there are total how many RRBs in India?
(a) 46
(b) 34
(c) 44
(d) 56
(e) 50
S7. Ans.(d)
Sol. Of the 56 regional rural banks (RRBs), Karnataka Vikas Grameena Bank and Andhra Pragathi Grameena Bank recorded net profit of more than Rs 150 crore during 2016-17. These are among the 49 RRBs that recorded a profit in 2016-17.
Q8. TRAI has recently signed a letter of intent (LoI) with the Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) to jointly conduct capacity building exercises in the fields of broadcasting and telecommunications regulation. TRAI Stands for ______________.
(a) Tracking Regulatory Authority of India
(b) Telecom Reconstruction Authority of India
(c) Telecom Regulatory Authority of India
(d) Telenor Renamed Authority of India
(e) Tamed Remote Authority of India
S8. Ans.(c)
Sol. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) signed a letter of intent (LoI) with the Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) to jointly conduct capacity building exercises in the fields of broadcasting and telecommunications regulation.
Q9. In which of the following city, External Affairs Minister Sushma Swaraj will inaugurate the country's first Videsh Bhavan, assimilating all Regional Passport Offices under one roof?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Chennai
(d) Bhubneshwar
(e) Hyderabad
S9. Ans.(b)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj will inaugurate the country's first Videsh Bhavan, assimilating all Regional Passport Offices under one roof, at the Bandra Kurla Complex (BKC), Mumbai.
Q10. Name the Software giant which has announced its 'Project Brainwave' deep learning acceleration platform for real-time artificial intelligence (AI).
(a) Microsoft
(b) Infosys
(c) WIPRO
(d) TCS
(e) Google
S10. Ans.(a)
Sol. Software giant Microsoft has announced its 'Project Brainwave' deep learning acceleration platform for real-time artificial intelligence (AI). With the help of ultra-low latency, the system processes requests as fast as it receives them.
Q11. EPDCL and SPDCL have become the first state-owned distribution companies in India to accept payments through Bharat QR. The companies belong to which state?
(a) Karnataka
(b) Andhra Pradesh
(c) Telangana
(d) Assam
(e) Maharashtra
S11. Ans.(b)
Sol. Andhra Pradesh’s Eastern Power Distribution Company Ltd (EPDCL) and the Southern Power Distribution Corporation of AP Ltd. (SPDCL) have become the first state-owned distribution companies in India to accept payments through Bharat QR.
Q12. Name the person who has been named the interim CMD of Air India.
(a) Sandeep Kumar
(b) A K Malhotra
(c) Rajiv Bansal
(d) Narendra Kansal
(e) Utsav Singh
S12. Ans.(c)
Sol. Rajiv Bansal, the additional secretary in the petroleum ministry, has been named the interim CMD of Air India. Bansal is an Indian Administrative Services officer from the 1988 batch.
Q13. Who was appointed as the chairman of Syndicate Bank?
(a) Melwyn Rego
(b) R S Pandey
(c) Jayant Gokhale
(d) Ajay Vipin Nanavati
(e) Kamal Kishore Singhal
S13. Ans.(d)
Sol. Ajay Vipin Nanavati was appointed as the chairman of Syndicate Bank. The appointments committee of the cabinet has approved his appointment as non-official director/non-executive chairman of Syndicate Bank for three years.
Q14. A two-day Meeting of Heads of Governments of Shanghai Cooperation Organization (SCO) the Member States has begun recently in _____________.
(a) Malaysia
(b) China
(c) Uzbekistan
(d) Tajikistan
(e) Kyrgyz Republic
S14. Ans.(e)
Sol. A two-day Meeting of Heads of Governments of Shanghai Cooperation Organization (SCO) the Member States began at Choplon Ata in the Kyrgyz Republic. The meeting focused on prevention and elimination of emergency situations.
Q15. Who is the Present Chairman of Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)?
(a) Nandan Nilekani
(b) Rajiv Sharma
(c) R. S. Sharma
(d) Anjana Kulkarni
(e) Anjana Asthana
S15. Ans.(c)
Sol. R. S. Sharma is the Present Chairman of Telecom Regulatory Authority of India.

Q1. A two-day Meeting of Heads of Governments of Shanghai Cooperation Organization (SCO) the Member States was held recently in the Kyrgyz Republic. What is the Capital of Kyrgyz Republic?
(a) Astana
(b) Dushanbe
(c) Bishkek
(d) Tashkent
(e) Beijing
S1. Ans.(c)
Sol. A two-day Meeting of Heads of Governments of Shanghai Cooperation Organization (SCO) the Member States began at Choplon Ata in the Kyrgyz Republic. The meeting focused on prevention and elimination of emergency situations. The Capital of Kyrgyz Republic is Bishkek. It's Currency is Kyrgyzstani som.

Q2. Name the person who has been recently appointed as the New Chairman of the software giant Infosys.
(a) Sanjeev Masand
(b) Vishal Sikka
(c) N. Krishnamurthy
(d) Nandan Nilekani
(e) R. Seshasayee
S2. Ans.(d)
Sol. Nandan Nilekani has been appointed as the New Chairman of the software giant Infosys. Nilekani has replaced R Seshasayee, who resigned as chairman of the board. Vishal Sikka stepped down as CEO of the company recently.
Q3. Name the leading advocate for the landmark Paris Climate Agreement who passed away recently.
(a) James Hansen
(b) Tony de Brum
(c) William McDonough
(d) Bill McKibben
(e) Ed Begley Jr
S3. Ans.(b)
Sol. Tony de Brum, the former Marshall Islands foreign minister who became a leading advocate for the landmark Paris Climate Agreement and an internationally recognised voice in the fight against climate change, has died aged 72.
Q4. Indian Navy Band has recently participated in the International Military Music Festival "Spasskaya Tower". It is the famous Military Music Festival of ______________.
(a) Russia
(b) France
(c) Japan
(d) USA
(e) China
S4. Ans.(a)
Sol. The International Military Music Festival "Spasskaya Tower" is the parade of the best military music bands of Russia and other countries that take place every year at Red Square in Moscow, Russia. This time Indian Navy Band is participating in the festival.
Q5. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs 50 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The new denomination has a motif of _________________.
(a) Taj Mahal
(b) Red Fort
(c) Ashoka Pillar
(d) Sanchi Stupa
(e) Hampi with Chariot
S5. Ans.(e)
Sol. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs 50 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series, bearing the signature of Dr Urjit R. Patel, Governor, Reserve Bank of India. The new denomination has a motif of Hampi with Chariot on the reverse, depicting the country’s cultural heritage.
Q6. Karnataka Agriculture Department has signed first of its kind MoU with ______________ to develop a unique “farm price forecasting model” using latest IT tools.
(a) Google
(b) Microsoft India
(c) TCS
(d) Infosys
(e) WIPRO
S6. Ans.(b)
Sol. Karnataka Agriculture Department has signed an MoU with Microsoft India to develop a unique “farm price forecasting model” using latest IT tools in a bid to help farmers, administrators and other stakeholders to understand the market behaviour in advance.
Q7. Bilateral Meeting on deepening trade and economic ties was held recently Between India and ______________ in New Delhi.
(a) Kazakhstan
(b) Oman
(c) Uzbekistan
(d) Nepal
(e) Azerbaijan
S7. Ans.(c)
Sol. The Commerce and Industries Minister, Mrs NirmalaSitharaman and Mr Abdulaziz Kamilov, Minister of Foreign Affairs and Mr ElyorGaniev, Minister of Foreign Trade held detailed discussions on deepening trade and economic ties between India and Uzbekistan in a bilateral meeting in New Delhi.
Q8. The RBI has issued Rs 200 denomination banknotes in the Market. The new denomination of Rs 200 has Motif of ___________ on the reverse.
(a) Hampi with Chariot
(b) Ashoka Pillar
(c) Char Minar
(d) Sanchi Stupa
(e) Qutub Minar
S8. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India has issued Rs 200 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series, bearing the signature of Dr Urjit R. Patel, Governor, Reserve Bank of India from select RBI offices, and some banks. The new denomination has Motif of SanchiStupa on the reverse, depicting the country’s cultural heritage.
Q9. DHFL Pramerica Life Insurance Company has signed on Dhanlaxmi Bank as its bancassurance partner. Dhanlaxmi Bank is based in ____________.
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) Maharashtra
(d) Kolkata
(e) Rajasthan
S9. Ans.(b)
Sol. DHFL Pramerica Life Insurance Company has signed on Kerala-based Dhanlaxmi Bank as its bancassurance partner. Under the agreement, the latter will distribute retail and group life insurance products to its customers across 260 branches in India.
Q10. Name the country's oldest cinematographer, aged 101, who passed recently.
(a) Ramananda Sengupta
(b) Anil Mehta
(c) Balu Mahendra
(d) Ashok Mehta
(e) Subrata Mitra
S10. Ans.(a)
Sol. Country's oldest cinematographer RamanandaSengupta (aged 101), who worked with legends like Jean Renoir, RitwikGhatak, and MrinalSen, died in Kolkata, West Bengal.
Q11. RBI will soon Introduce Rs 50 Denomination. The dimension of the banknote will be ______________.
(a) 60 mm x 130 mm
(b) 65 mm x 140 mm
(c) 66 mm x 135 mm
(d) 66 mm x 130 mm
(e) 65 mm x 135 mm
S11. Ans.(c)
Sol. RBI will soon Introduce Rs 50 Denomination. The dimension of the banknote will be 66 mm x 135 mm.
Q12. Name the football player who has won the UEFA Men's Player of the Year award for the 2016/17 season.
(a) Leonel Messi
(b) Buffon
(c) Neymar Jr.
(d) Paul Pogba
(e) Cristiano Ronaldo
S12. Ans.(e)
Sol. Real Madrid forward Cristiano Ronaldo has won the UEFA Men's Player of the Year award for the 2016/17 season. He received the award at the 2017/18 UEFA Champions’ League group stage draw in Monaco.
Q13. What is the base colour of newly introduced Rs 200 denomination?
(a) Golden Yellow
(b) Begonia
(c) Bright Yellow
(d) Bright Ube
(e) Bud Green
S13. Ans.(c)
Sol. The base colour of Rs 200 note is Bright Yellow.
Q14. Former RBI Governor Raghuram Rajan has recently penned a book titled ____________.
(a) Indian Boosting Economy
(b) I Do What I Do
(c) I Do It In My Way
(d) RBI and India
(e) India on Reserve
S14. Ans.(b)
Sol. Former RBI Governor Raghuram Rajan has penned a book titled 'I Do What I Do: On Reform, Rhetoric & Resolve'. Raghuram Rajan explains economic concepts and talks of issues like tolerance and connection between political freedom and prosperity in his new book.
Q15. What is the dimension of newly introduced Rs 200 Denomination?
(a) 65 mm × 140 mm
(b) 66 mm × 140 mm
(c) 65 mm × 146 mm
(d) 60 mm × 150 mm
(e) 66 mm × 146 mm

S15. Ans.(e)
Sol. The dimension of newly introduced Rs 200 banknote will be 66 mm × 146 mm.


Q1. Commerce and industry Ministry has constituted a task force on artificial intelligence (AI) to ensure “India’s economic transformation”. The task force will be headed by ______________.
(a) K. Kamlamurthy
(b) Sanjeev Kumar
(c) V. Kamakoti
(d) Alok Tripathi
(e) Ajay Sheshadri
S1. Ans.(c)
Sol. Commerce and industry minister Nirmala Sitharaman has constituted a task force on artificial intelligence (AI) to ensure “India’s economic transformation”. The task force will be headed by V. Kamakoti, a professor in the department of computer science and engineering at Indian Institute of Technology, Madras.

Q2. Which of the following state CM has recently launched the grid-connected rooftop solar project through net-metering system?
(a) Trivendra Singh Rawat
(b) Naveen Patnaik
(c) Pinarayi Vijayan
(d) Vijaybhai R. Rupani
(e) Devendra Fadnavis
S2. Ans.(b)
Sol. Chief Minister Naveen Patnaik launched the grid-connected rooftop solar project through net-metering system. He also launched the web portal of the rooftop solar program www.rtsodisha.gov.in.
Q3. Name the country that has launched world's first climate-smart snow leopard landscape management plan.
(a) Bangladesh
(b) Sri Lanka
(c) South Africa
(d) Nepal
(e) Rwanda
S3. Ans.(d)
Sol. In a first, Nepal launched its climate-smart snow leopard landscape management plan, leading the way in safeguarding this endangered species, also found in India, and its habitat.
Q4. The CA Institute of India has signed an MoU with the Institute of Chartered Accountants of ____________ to establish mutual co-operation for the advancement of accounting knowledge.
(a) Nepal
(b) Bangladesh
(c) Bhutan
(d) Srilanka
(e) China
S4. Ans.(a)
Sol. The CA Institute of India has signed an MoU with the Institute of Chartered Accountants of Nepal (ICAN) to establish mutual co-operation for the advancement of accounting knowledge, professional and intellectual development, advancing the interests of their respective members and positively contributing to the development of the accounting profession in Nepal and India.
Q5. In which of the following district, Jammu and Kashmir government has decided to build an Eco-Park on over 34 acres of land.
(a) Samaba
(b) Ramban
(c) Rajouri
(d) Ganderbal
(e) Reasi

S5. Ans.(c)

Sol. The Jammu and Kashmir government has decided to build an Eco-Park on over 34 acres of land reclaimed from encroachers in the state's Rajouri district.
Q6. Nungthaang Tampak village of which state has emerged as the '100 percent computer literate' in the entire North East?
(a) Assam
(b) Tripura
(c) Meghalaya
(d) Manipur
(e) Sikkim
S6. Ans.(d)
Sol. Manipur's Nungthaang Tampak village has emerged as the '100 percent computer literate' not only in the state but in the entire North East. The computer course, which is affiliated to All India Society for Electronics and Computer Technology (AISECT), was organized by Mangal Rural as a part of the Digital India program.

Q7. Name the Indian Coast Guard Ship which was part of the First Training Squadron of the Navy, was decommissioned recently.
(a) Indra
(b) Dhanush
(c) Janak
(d) Varuna
(e) Ranjeet

S7. Ans.(d)

Sol. The Indian Coast Guard Ship Varuna, which was part of the First Training Squadron of the Navy, was decommissioned with full armed forces honors at a ceremony. The ship had an illustrious service spanning about 30 years.
Q8. Who is the current Governor of Kerala?
(a) S C Jamir
(b) Palaniswamy Sathasivam
(c) Banwarilal Purohit
(d) Vajubhai Vala
(e) O. P. Kohli

S8. Ans.(b)
Sol. Palaniswamy Sathasivam is the present Governor of Kerala.
Q9. Which of the following village is the country's first 100 percent computer literate village?
(a) Aryad
(b) Chunakkara
(c) Chamravattom
(d) Ennakkad
(e) Muthukulam
S9. Ans.(c)
Sol. Kerala's Chamravattom village is the country's first 100 percent computer literate village.
Q10. Name the country that will host the 2018 Table Tennis Team World Cup.
(a) South Africa
(b) China
(c) USA
(d) Indonesia
(e) England
S10. Ans.(e)
Sol. England has been awarded the right to host the 2018 Table Tennis Team World Cup, which will be held in London. The event will take place at the Copper Box Arena in the Queen Elizabeth Olympic Park from 22-25 February 2018.


Q1. Which of the following Banks has recently announced a software upgrade to create a single point-of-sale (PoS) machine which will accept payments through Unified Payments Interface (UPI), BharatQR, SMS Pay and the bank’s mobile wallet?
(a) Karnataka Bank
(b) UCO Bank
(c) Indian Bank
(d) HDFC Bank
(e) IDBI Bank
S1. Ans.(d)
Sol. HDFC Bank announced a software upgrade to create a single point-of-sale (PoS) machine which will accept payments through Unified Payments Interface (UPI), BharatQR, SMS Pay and the bank’s mobile wallet, in addition to the traditional mode of swiping cards.

Q2. Odisha Chief Minister has recently granted the Biju Patnaik Award for Scientific Excellence for the year 2016 to _______________.
(a) Prof Neelamber Singh
(b) Prof Digambar Behera
(c) Prof Narendra Kumar
(d) Prof Harish Rawat
(e) Prof Umesh Rajwar
S2. Ans.(b)
Sol. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik granted the Biju Patnaik Award for Scientific Excellence for the year 2016 to Prof Digambar Behera. Digambar Behera is senior professor and Head, Department of Pulmonary Medicine, Postgraduate Institute of Medical Education and Research (PGIMER) in Chandigarh.
Q3. Name the person who has been recently appointed as Director General of the Railway Protection Force (RPF).
(a) Sajeev Nigam
(b) Swaroop Saroha
(c) Dharmendra Kumar
(d) Prashant Kumar
(e) Surendra Chawla
S3. Ans.(c)
Sol. CISF ADG Dharmendra Kumar has been appointed as Director General of the Railway Protection Force. Kumar, who is a 1984 batch IPS officer of Arunachal Pradesh-Goa-Mizoram-Union Territories (AGMUT) cadre, took charge.
Q4. Name the football player who has recently become the first ever player to score 350 goals in La Liga.
(a) Lionel Messi
(b) Cristiano Ronaldo
(c) Neymar
(d) Paul Pogba
(e) Wayne Rooney
S4. Ans.(a)
Sol. Barcelona forward Lionel Messi scored a second-half brace against Alaves, becoming the first ever player to score 350 goals in La Liga. Messi's best goal tally for a season came in 2011/12 when he netted 50 goals in 37 appearances. Messi, who has played 384 league matches, is now 66 goals ahead of rival Cristiano Ronaldo.
Q5. External Affairs Minister Sushma Swaraj will participate in the two-day Indian Ocean Conference. The Conference will be held in _____________.
(a) New Delhi, India
(b) Beijing, China
(c) Kathmandu, Nepal
(d) Colombo, Sri Lanka
(e) Kabul, Afghanistan

S5. Ans.(d)

Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj will participate in the two-day Indian Ocean Conference to be held in Colombo, Sri Lanka in which Sri Lankan prime minister and president are among key speakers.
Q6. Who is the 45th Chief Justice of India?
(a) Justice J S Kheher
(b) Justice T S Thakur
(c) Justice H. J. Kania
(d) Justice Tapan Rey
(e) Justice Dipak Misra
S6. Ans.(e)
Sol. Justice Dipak Misra was sworn in as the 45th Chief Justice of India. At a brief ceremony in the Darbar Hall of Rashtrapati Bhawan, President Ramnath Kovind administered the oath of office to Mr. Misra.
Q7. P V Sindhu won the Silver medal in World Badminton Championship 2017. She lost the historic match against _____________. 
(a) Carolina Marín
(b) Nozomi Okuhara
(c) Wang Yihan
(d) Tai Tzu-ying
(e) Li Xuerui

S7. Ans.(b)
Sol. P V Sindhu won the Silver medal in World Badminton Championship 2017. She lost the historic match against Japan’s Nozomi Okuhara in an epic final, in Glasgow, Scotland.
Q8. World Badminton Championship 2017 was held recently in _____________.
(a) Edinburgh, Scotland
(b) Tokyo, Japan
(c) Glasgow, Scotland
(d) Jakarta, Indonesia
(e) Palembang, Indonesia

S8. Ans.(c)
Sol. World Badminton Championship 2017 was held recently in Glasgow, Scotland.
Q9. Defence Minister Arun Jaitley handed over the Long-Range Surface-to-Air Missile (LRSAM). This missile is jointly developed by India and _______________.
(a) Israel
(b) Russia
(c) France
(d) China
(e) USA
S9. Ans.(a)
Sol. Defence Minister Arun Jaitley handed over the Long-Range Surface-to-Air Missile (LRSAM) jointly developed by India and Israel, to the Indian Navy, at Bharat Dynamics Ltd (BDL). LRSAM is an advanced combat suit for missile defence against air targets and missiles, and has full capabilities of air and surface surveillance, threat alert and fire control.
Q10. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has launched a Central Database of all Insurance Sales Persons in the country. The Database is named as ___________.
(a) Canon
(b) Bovine
(c) Gullible
(d) Envoy
(e) Datasoft

S10. Ans.(d)

Sol. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has launched a Central Database of all Insurance Sales Persons in the country. The Database is named as `Envoy’.
Q11. Who is the present Chairman of IRDAI?
(a) Vimal Kumar
(b) B S Dhanoa
(c) Vishal Sikka
(d) R Sheeshadri
(e) T S Vijayan

S11. Ans.(e)

Sol. The Chairman of IRDAI is TS Vijayan. Headquarter of IRDAI is in Hyderabad, Telangana.
Q12. The first edition of Rural Games or Grameen Khel Mahotsav will kick-start from Delhi. Who is the present Union Minister of Youth Affairs and Sports Ministry?
(a) Ramvilas Paswan
(b) D.V. Sadananda Gowda
(c) Vijay Goel
(d) Ananth Kumar
(e) J P Nadda

S12. Ans.(c)

Sol. Union Minister of Youth Affairs and Sports Minister Mr. Vijay Goel announced that the first edition of Rural Games or Grameen Khel Mahotsav will kick-start from Delhi.
Q13. From which area, India and China have agreed to withdraw their troops after being in a standoff for over two months?
(a) Doklam
(b) Johnson Line
(c) Dungan
(d) Aksai Chin sector
(e) Karakoram
S13. Ans.(a)
Sol. India and China have agreed to withdraw their troops from Doklam after being in a standoff for over two months.
Q14. Name the Formula One driver who has registered his 58th career race win after claiming the Belgian Grand Prix title.
(a) Sebastian Vettel
(b) Lewis Hamilton
(c) Michael Schumacher
(d) Valtteri Bottas
(e) Kevin Cogan
S14. Ans.(b)
Sol. Mercedes' British Formula One driver Lewis Hamilton registered his 58th career race win after claiming the Belgian Grand Prix title. He recently won the British Grand Prix for the fifth time.
Q15. According to a report by the United Nations World Tourism Organization (UNWTO) which of the following country was the least visited country in 2016?
(a) Dominica
(b) Central African Republic
(c) Djibouti
(d) Island of Tuvalu
(e) Tonga
S15. Ans.(d)
Sol. According to a report by the United Nations World Tourism Organization (UNWTO), the island of Tuvalu was the least visited country in 2016. According to the report, 2,000 people visited Tuvalu in 2016, while 1,000 people visited the country in 2014. Located in the South Pacific Ocean, Tuvalu is 4.6 meters above sea level and has a population of 11,000 people/

Q1. With which of the following cyber security company, Bharti Airtel has recently entered into a partnership to serve the growing cyber security requirements of businesses in India?
(a) Akamai Group
(b) Symantec Corp
(c) Secure India
(d) Cyberoam
(e) Mirox Cyber Security

S1. Ans.(b)
Sol. The country's largest telecom services provider, Bharti Airtel, entered into a partnership with Symantec Corp, the world’s leading cyber security company, to serve the growing cyber security requirements of businesses in India.

Q2. The National Sports day is celebrated across the country on ______________.
(a) 30 August
(b) 15 August
(c) 25 August
(d) 29 August
(e) 31 August

S2. Ans.(d)

Sol. The National Sports day is celebrated on 29th August every year to mark the birthday of legendary hockey player Major Dhyan Chand. To celebrate the day various programs are being conducted through the country.

Q3. Name India's two-time Olympic footballer and East Bengal legend who passed away recently.
(a) Ahmed Khan
(b) Tarif Ahmed
(c) Gouranga Biswas
(d) Debjit Majumder
(e) Prabir Das

S3. Ans.(a)
Sol. India's two-time Olympic footballer and East Bengal legend Ahmed Khan passed away at the age of 90. Khan, who played in the 1948 and 1952 Olympics, was one of the most famous of the legendary quintet of forwards called the "Five Pandavas" who played for East Bengal in an India that had just become an independent nation.

Q4. Who has recently launched the National Sports Talent Search Portal which is a government initiative to unearth sporting talent from every nook and corner of the country?
(a) Ramnath Kovind
(b) Ajay Garg
(c) Venkaiah Naidu
(d) Vijay Goe
(e) Narendra Modi

S4. Ans.(c)
Sol. The vice president of India Venkaiah Naidu launched the National Sports Talent Search Portal, a government initiative to unearth sporting talent from every nook and corner of the country.

Q5. Which of the following country has recently imposed World's toughest law against plastic bags across the country?
(a) Rwanda
(b) Uganda
(c) Ireland
(d) Canada
(e) Kenya

S5. Ans.(e)
Sol. Kenya has imposed World's toughest law against plastic bags. In Kenya, selling or even using plastic bags will risk imprisonment of up to four years or fines of $40,000. It is the world’s toughest law which is aimed at reducing plastic pollution came into effect.

Q6. With which of the following country, India and  signed an agreement on technical cooperation under the  Program named Green Energy Corridors?
(a) France
(b) Italy
(c) Russia
(d) Germany
(e) USA

S6. Ans.(d)
Sol. India and Germany signed an agreement on technical cooperation under the Indo-German Energy Program – Green Energy Corridors (IGEN-GEC).

Q7. On which of the following inorganic compound, the Finance Ministry has recently imposed a five-year anti-dumping duty on imports from China?
(a) Magnesium Carbonate
(b) Sodium Nitrite
(c) Carbonyl Chloride
(d) Sodium Aluminate
(e) Sodium Dioxide

S7. Ans.(b)
Sol. The Finance Ministry has imposed a five-year anti-dumping duty on Sodium Nitrite imports from China. Deepak Nitrite Ltd had filed the petition, which was also supported by Punjab Chemicals & Crop Protection Ltd, seeking sunset review investigations on Sodium Nitrite imports from China.

Q8. Name the newly appointed CEO of Uber.

(a) Travis Kalanick
(b) Kalyan Krishnamurthy
(c) Dara Khosrowshahi
(d) Jeff Bezos
(e) Devin Wenig

S8. Ans.(c)
Sol. Transport Company Uber has finally selected a new CEO of the company- Dara Khosrowshahi. He is from Iran. Khosrowshahi is the CEO of online travel booking company Expedia Inc.

Q9. Name the transwoman from Kolkata who was crowned the first Miss TransQueen of India.
(a) Nitasha Biswas
(b) Devika Rani
(c) Jaya Bhattacharya
(d) Mouli Ganguly
(e) Roopa Ganguly

S9. Ans.(a)
Sol. Nitasha Biswas, a transwoman from Kolkata was crowned the first Miss TransQueen India. The competition was held in Gurugram, Haryana. Biswas is currently pursuing Masters in Business Management in Kolkata, West Bengal.

Q10. The National Sports day is celebrated across the Country to mark the birthday of ___________.
(a) Milkha Singh
(b) Sachin Tendulkar
(c) Major Dhyan Chand
(d) Kapil Dev
(e) Bishan Singh Bedi

S10. Ans.(c)
Sol. The National Sports day is celebrated on 29th August every year to mark the birthday of legendary hockey player Major Dhyan Chand. To celebrate the day various programs are being conducted through the country.

Q11. Nairobi is the Capital of ___________.

(a) Ethiopia
(b) Kenya
(c) Somalia
(d) Sudan
(e) Tanzania

S11. Ans.(b)
Sol. Uhuru Kenyatta is the President of Kenya. Nairobi is the Capital of Kenya.

Q12. On which telecom company, Income Tax department has recently imposed Rs 7,900 crore Penalty for Tax Dues?
(a) Airtel
(b) Reliance Communications
(c) Aircel
(d) Vodafone
(e) Idea

S12. Ans.(d)
Sol. The Income Tax Department has imposed Rs 7,900 crore penalty on the tax demand of the same amount on a unit of billionaire Li Ka-shing’s CK Hutchison Holdings Ltd. over its decade-old sale of mobile phone business in India to Vodafone Group Plc.

Q13. Name the South Asian country that has recently won the SAFF U-15 football Championships in Kathmandu, Nepal.
(a) Pakistan
(b) Nepal
(c) Bangladesh
(d) Sri Lanka
(e) India

S13. Ans.(e)
Sol. The Indian U-15 football team completed a brilliant comeback win over Nepal to win the SAFF U-15 Championships in Kathmandu, Nepal. They were trailing 0-1 at the interval, but second half goals from Lalrokima and Vikram clinched the trophy for the Indian side.

Q14. Kerala government has recently launched the host city logo for Kochi, one of the venues of FIFA U-17 World Cup India 2017. The Official Mascot of the FIFA U-17 World Cup India 2017 is called as ___________.
(a) Kheleo
(b) Fuleco
(c) Zakumi
(d) Sher Singh
(e) Goleo

S14. Ans.(a)
Sol. Kerala Chief Minister Shri Pinarayi Vijayan launched the host city logo for Kochi, one of the venues of FIFA U-17 World Cup India 2017. The logo represents and reflects Kochi's identity and will be a valuable tool in linking the local community in a global World Cup. The Official Mascot of the FIFA U-17 World Cup India 2017 is a clouded leopard called Kheleo.

Q15. Miss TransQueen India 2017 is the first ever transgender beauty contest of the country. The contest was held in _____________.
(a) New Delhi
(b) Bengaluru
(c) Gurugram
(d) Mumbai
(e) Kolkata

S15. Ans.(c)
Sol. Miss TransQueen India 2017 is the first ever transgender beauty contest of the country. The contest was held in Gurugram, Haryana.

CURRENT AFFAIRS AUGUST 2017 TWO Reviewed by sambasivan srinivasan on 3:21:00 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.