Header Ads

GENERAL AWARENESS -- IBPS PO /CLERKS/ RBI ASSISTANTS

Q1. Which city has been ranked the least safe city in the Economist Intelligence Unit's Safe Cities Index 2017?
Answer: Karachi, Pakistan

Q2. Who has been appointed as India's new Ambassador to China?
Answer: Gautam Bambawale

Q3. The International Day for Disaster Reduction was observed across the world on 13 October every year. The theme for 2017 IDDR is-
Answer: Home Safe Home: Reducing Exposure, Reducing Displacement

Q4. The Indian Air Force (IAF) launched an innovative health mobile App named ____________ on the occasion of its 85th anniversary.
Answer: MedWatch

Q5. Communications Minister Manoj Sinha has launched the SBG Yojana and an initiative for expansion of clientele base of Postal Life Insurance (PLI). SBG stands for-?
Answer: Sampoorna Bima Gram

Q6. FAO celebrates World Food Day each year on _____________ to commemorate the founding of the Organization in 1945.
Answer: 16th October

Q7. Name the player, who became the first cricketer from Bangladesh to be inducted in the MCC World Cricket Committee under the chairmanship of Mike Gatting.  
Answer: Shakib Al Hasan

Q8.  According to NITI Aayog Vice-Chairman Rajiv Kumar, the economic slowdown that began in 2013-14 has bottomed out and the GDP is likely to grow at _________ this fiscal (2017-18) and _________ in 2018-19. 
Answer: 6.90-7.00 percent, 7.5 percent

Q9. The Group of Ministers (GoM) on making the GST composition scheme more attractive held its first meeting in New Delhi. The 5-member GoM, led by Himanta Biswa Sarma, has also been tasked to revisit Goods and Services Tax (GST) rates for restaurants. Himanta Biswa Sarma is present Finance Minister of- 
Answer: Assam

Q10. Maidan heavyweights Mohun Bagan has won the 37th All India Governor's Gold Cup football tournament for the ______ time by defeating Partha Chakra by a narrow 1-0 margin.
Answer: 10th

Q11. The Ayurveda Day of 2017 was celebrated on _______________.
Answer: 17 October

Q12. Name the Indian lender that has committed Rs 156 crore to fund first Sewage Treatment Plant (STP) to be constructed at Varanasi under Hybrid Annuity-PPP Model.
Answer: Yes Bank

Q13. Name the Union Cabinet Minister who is on a three-day visit to Japan to participate in the 6th annual LNG Producers Consumer Conference.
Answer: Dharmendra Pradhan

Q14. Footwear Design & Development Institute (FDDI) has been declared an ‘Institute of National Importance’ under Ministry of Commerce & Industry. FDDI was established in _________.
Answer: 1986

Q15. With Investment Authority of which country the National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) of India has signed an investment agreement worth $1 billion?
Answer: Abu Dhabi

THANKS

Read more: http://www.bankersadda.com/2017/12/must-do-current-affairs-questions-for-rbi-assistant.html#ixzz50SEqxuQa

No comments

Powered by Blogger.