Top Ad unit 728 × 90





Directions (Q 51-60): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers 1), 2), 3), 4) and 5). Find out which pair of words can be filled up in the blanks the sentence in the same sequence to make it meaningfully complete.

51.       There is complete _______ in secular India to follow the dictates of one’s conscience and _______ any way of life one chooses.
            a) choice, forward                     b) range, avail                          c) freedom, pursue
            d) possibility, follow                  e) variety, adjust          

52.       The solution to the tangle lies in an ______ agreement, as any legal pronouncement will have one side _____ the battle.
            a) amicable, losing                    b) complete, joining                   c) authentic, initiating
            d) universal, winning                 e) ideological, pursuing

53.       The great leaders of India since time ______ had preached the ______ of tolerance.
            a) past, idea                             b) lapsed, concept                    c) back, significance
            d) allowed, basics                     e) immemorial, doctrine

54.       Politicians should ______ their horizon and think in terms of the larger ______ of the nation
            a) expand, support                    b) widen, interests                    c) grow, section
            d) enlarge, goal                        e) uplift, benefit

55.       only a country which has a strong defence force can _______ its economic _______
            a) save, losses                         b) earn, revenue                       c) suffer, damages
            d) protect, interests                   e) sustain, requirement

56.       Academicians must be _______ to function without _______ from politicians and bureaucrats.
            a) trained, guidelines                 b) equipped, recommendation    c) taught, lessons
            d) promoted, support                 e) allowed, hindrance

57.       Introduction of reservation for the economically weak is a welcome step _______ it comes _______ late
            a) although, almost                   b) despite, clearly                     c) though, rather
            d) basically, normally                e) for, quite

58.       The _______ of the new tourism policy has resulted in the increase of foreign tourists’ _______ in India
            a) announcement, attraction      b) drawing, attention                 c) creation, visiting
            d) implementation, flow             e) approval, traffic

59.       Till these criminals are brought to _______, there is little _______ for celebrating Independence Day.
            a) justice, justification               b) book, realistic                       c) jails, success
            d) mainstream, hope                 e) penalty, cause

60.       _______ strikes bring the administration to a _______ halt.
            a) Unending, serious                 b) Frequent, grinding                c) Usual, temporary
            d) Monotonous, screeching       e) Haunting, compromising

Directions (Q. 61-65): Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is 5). Ignore the errors of punctuation, if any).

61.       1) Different religion are /2) different paths to/3) the goal of realizing /4) the absolute truth; 5) No error

62.       1) Love for children /2) is yet another /3) positive aspect of /4) his own personality /5) No error.

63.       1) Sino-Indian relations /2) have never been /3) such sombre as those /4) between India and Pakistan. /5) No error.

64.       1) There is little /2) doubt for that /3) this is the /4) correct attitude. 5/ No error.

65.       1) Educationists the world across/2) in fact are 3/ very excited about /4) this new medium /5) No error.

Directions (Q 66-70): In the following, the first and the last parts of the sentence are numbered 1 and 6. The rest of the sentence is split into four parts named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the parts, arrange them properly and find out which of the five combinations given below is appropriate, and mark it as your answer.

66.       1. An economy can be.
            P. programmes and discharge
            Q. its credit responsibility without
            R. can maintain its essential
            S. considered sustainable only if it.
            6. sharply increasing in debt.
            a) SQPQ          b) PQSR           c) QRSP           d) PQRS           e) RQPS

67.       1. People of Kerala have to declare
            P. that they are fully for
            Q. in words and commit
            R. in words and commit
            S. in deed, especially in elections,
            6. globalisation as well as privatization.

68.       1. We can see how parties win elections.
            P. that deprive people of their innate rights to eat or drink,
            Q. and form governments by enacting laws
            R. to wear what they want, to convert from
            S. one religion to another and to
            6. read books and see films of their choice.

69.       1. It will be in everyone’s interest if
            P. and of short term and long-range
            Q. economic and social
            R. objectives on the one hand
            S. there is a convergence of
            6. goals on the other.
            a) RPQS           b) PQRS           c) SQRP           d) QSRP           e) PRSQ

70.       1. One of the great strengths
            P. has been its
            Q. ambiguity and its
            R. charming ambivalence on
            S. of traditional Hindu society
            6. almost all moral issues.
            a) PQRS           b) SRQP           c) RQSP           d) QRPS           e) SPQR

Directions (Q. 71-85): Read the following passage carefully and answer the question given below it. Certain words are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Globalisation is an inexorable technology-driven process, which is bringing about an economic compact. The ship, the steam engine, the railroad, civil aviation and the Internet have reduced geographical distances and inspired global economic integration as never before. The global economic  community now needs a technology for national and global social cohesion that will make it easy for culturally diverse communities to live together. Otherwise, the world will fall apart, as it did after it reached unprecedented levels of global economic integration before the start of World War I. Europe seems to have found the mechanisms to end violent conflict. However, the divide between the industrialized and the Islamic world seems to be growing. A clash between civilizations will neither be good for social cohesion nor for global economic interdependence.

Technology has reduced distances. It took many attempts for the first European to physically reach India’s shoes. This quest even led to the discovery of North and South America. By contrast, better knowledge of geography and navigation made empires a viable proposition. The steam engine opened up national economies in ways undreamt of. The aircraft further revolutionized economic interdependence.

The story of globalisation has been revolutionized once again by information and communications technology. In terms of commerce, the significant development is that information – data, voice and video – can now travel very fast at much cheaper rates. Speed had been achieved more than a century ago with the advent of the telegraph. But, it is the reduced cost per unit volume of information transmission that has brought about dramatic changes. This new phenomenon is increasingly making the service industry global. Service providers can perform their tasks from distant locations with much less need to physically travel to the place where the service consumer lives. Business process outsourcing, the new name for this phenomenon, is becoming an important component of India’s exports and is helping increase the profits of Indian and multinational firms.

What does globalisation demand? It demands a global society that will be governed in ways that are akin to national economies. If global economic integration is progressing, then the global economy has to become akin to the national economy. It must find stable multilateral rules democratically arrived at. It needs dispute resolution that respects rules rather than the pursuit of self-interest driven by considerations of power. Global economic governance must have some legitimacy. Unfortunately, States are largely pursuing interests driven by considerations of power.

71.       How has technology brought about an economic compact?
a)     by ushering in a new economic era.
b)     By controlling and supervising the global economy
c)     It has slowed the pace of economy worldwide.
d)     It has created different areas of economy
e)     None of these

72.       What is the basic requirement for the global economic community?
a)     free flow of information and trade
b)     transparency in trade
c)     social unity among people from different cultural backgrounds worldwide
d)     removal of trade barriers around the world
e)     none of these

73.       Why is it necessary for all the civilization to maintain a harmonious co-existence?
a)     to maintain the process of globalization and unity among people
b)     to create employment opportunities worldwide
c)     to save mankind from disaster
d)     to maintain the pace of information revolution
e)     none of these

74.       Why did it take many attempts for the first European to reach India’s shores?
a)     because North and South America were not discovered till then
b)     because his knowledge of direction was poor
c)     because there was little social cohesion among people at global level at that time.
d)     Because technology was not so sound then
e)     None of these

75.       How has information and communication technology revolutionized globalisation?
a)     Fast pace of information at low cost has helped the service industry operate globally.
b)     Fast pace of information at low cost has generated communication business
c)     Information and communication technology has taken the shape of global business
d)     It has re-defined the process of globalisation
e)     None of these

76.       Which of the following is true in the context of the passage?
a)     The industrialized and the Islamic world are coming closer in terms of globalisation
b)     Technology has made the nations come closer to each other
c)     The concept of empires vanished with better knowledge of geography and navigation
d)     Globalisation is against the interests of a rigid Islamic world
e)     None of these

77.       What should be the criteria for the progress of global economic integration?
a)     promoting the interests of weaker nations
b)     creation of a worldwide economic hub
c)     Global and national economy should be in harmony with each other
d)     Bigger economies should support smaller economies at their own cost
e)     None of these

78.       Which of the following is false in the context of the passage?
a)     Technology has helped reducing geographical distances.
b)     Globalisation has proved beneficial for the service in industry
c)     Islamic world is against the globalisation process initiated by the industrialized nations
d)     None of these

79.       What is the main theme of the passage?
a)     Globalisation in its true sense is beneficial for all and it is the need of the day.
b)     Information and communication technology has made the world smaller
c)     Powerful nations are blocking the progress of globalisation
d)     Industrialized and Islamic world should come together.
e)     None of these

Directions (Q 80-82): Choose the word which is same in meaning as the word given in bold as used in the passage.

80.       INEXORABLE
            a) inspiring                                           b) continuous                            c) tiresome
            d) enormous                                         e) significant

81.       DIVERSE
            a) distant                                              b) opposite                               c) aggressive
            d) dull                                                   e) varied

82.       QUEST
            a) process                                            b) experiment                           c) solution
            d) pursuit                                              e) enormity

Directions (Q 83-85): Choose the word which is opposite in meaning of the word given in bold as used in the passage.

83.       COHESION
            a) disunity                                            b) hindrance                             c) upheaval
            d) unrest                                               e) anarchy

84.       VIABLE
            a) pragmatic                                         b) diverse                                 c) impossible
            d) pending                                            e) prolonged

85.       AKIN
            a) transparent                                       b) dissimilar                              c) questionable
            d) doubtful                                            e) meaningless

Directions (Q 86-90): In each of the following questions four words are given, of which two are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and mark the number of the correct letter combination as your answer.

86.       A. Gregarious               B) Quixotic                               C) Sociable       D) Discernible
            a) A-B                          b) B-C              c) c) A-C                      d) B-D

87.       A) Testimony                B) Aura                                     C) Augment      D) Decrease
            a) A-B                          b) B-C              c) C-D              d) A-D              e) B-D

88.       A) Discomfort               B) Baffle                                   C) Epicure        D) Enumerate
            a) A-B                          b) A-C              c) A-D              d) B-C              e) B-D

89.       A) Unkempt                  B) Unremitting                          C) Slackening   D) Distasteful
            a) A-B                          b) B-C              c) C-D              d) A-D              e) B-D

90.       A) Apathetic                  B) Wrath           C) Whirl                        D) Twirl
            a) A-B                          b) A-C              c) A-D              d) B-C              e) C-D

Directions (Q 91-100): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate words.

It has been 91 that women are in no way 92 as we have seen them 93 eminent 94 in banks, industries, media and 95 all 96 by 97 of education and ability to do work honestly. There is no need for any reservation. What is 98is free education or subsidized fees for them to get educated and become 99 of their 100.

91.       a) verified                     b) known                      c) proved                      d) imagined
            e) calculated

92.       a) enterprising              b) inferior                      c) fragile                       d) distinct
            e) succumbing

93.       a) usurping                   b) fighting                     c) competing                d) occupying
            e) succumbing

94.       a) seniority                   b) authorities                c) positions                   d) prestige
e)     responsibility

95.       a) likewise                    b) therefore                   c) dictating                   d) almost
            e) making

96.       a) departments             b) fields                                    c) system                     d) duty
            e) assignments

97.       a) virtue                        b) privilege                   c) luck                          d) merit
            e) mixture

98.       a) held                          b) noted                        c) priority                      d) prominent
            e) required

99.       a) aware                       b) responsible               c) fair                           d) honest
            e) dedicated

100.      a) possibility                 b) system                     c) rights                                   d) future
            e) aim



51.c      52.a      53.e      54.b      55.d      56.e      57.c      58.d      59.a      60.b

61.a      62.d      63.c      64.b      65.a      66.a      67.b      68.d      69.c      70.e

71.e      72.c      73.a      74.d      75.a      76.b      77.c      78.c      79.a      80.b

81.e      82.d      83.a      84.c      85.b      86.d      87.c      88.a      89. b     90.e

91.c      92.b      93.d      94.c      94.d      96.a      97.a      98.e      99.a      100.c


61.a; It should be ‘religions’ in place of “religion”.

62.d; Delete ‘own’.

63.c; It should ‘as sombre as’, so replace ‘such’ with ‘as’.

64.b; Delete ‘for’.

65. a; It should be ‘the world over’, so replace ‘across’ with ‘over’.

71.e; The inventions of technology – the ship, the steam engine, the railroad, civil aviation and the Internet – have reduced geographical distances and inspired global economic integration as never before.

72.c; National and global social cohesion that will make it easy for culturally diverse communities to live together.

73.a; because a clash between civilizations will affect social cohesion and the idea of global economic interdependence.

74.d; It is now that technology has reduced distances, but such was not the case then.

75.a; Answer lies in the third para.

76.b; Technology has reduced distances enabling the nations to come closer.

86.d; same       87.c; opposite   88.a; same      

89.b; opposite   90.e; same

ENGLISH - IBPS CLERKS - REF, 14 Reviewed by sambasivan srinivasan on 9:52:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form


Email *

Message *

Powered by Blogger.