Top Ad unit 728 × 90

Recent

recent

COMPREHENSION -- FIVE PASSAGES 17 MAY 2015

COMPREHENSION
   Directions Q.21-43: In this  section you have five short passages. After each passage, you will find some questions based on the passage.  First read a passage and answer the questions based on it.  You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.
PAGGAGE -1
A little man beside me was turning over the pages of a magazine quickly and nervously.  Opposite me there was a young mother who was trying to restrain her son from making a nose.  The boy had obviously grown weary  of waiting.  He had placed an ashtray on the floor and was making aeroplane noises as he waved a pencil in his hands.  Near him, an old man was fast asleep, snoring quickly to himself and the boy’s mother was afraid that sooner or later her son would wake the gentlemen up.
21.   The noise was made by
         a)  the old man        b)  the aeroplane      c)  the little man     d)  the boy
22.    The person who was the least disturbed was the
         a)  observer     b)  son           c)  old man      d) little man
23.    The factor common to all the people was that they were all
          a)  Watching a film     b)  waiting for something 
          c)  looking at the little boy’s playfulness
          d)  reading magazine
24.    Among those present the one who appeared to be the most bored was the
         a)  Child     b)  little mart     c)   old man     d)  mother
PAGGAGE  - II
A man had two blacksmiths for his neighbours.  Their names were Pengu and Shengu.  The man was greatly troubled by the noise of their hammers.  He decided to talk to them.  The next day he called both of them and offered Rs.100 each, if they found new huts for themselves. They took the money and agreed to find new huts for themselves. The next morning he woke up again to the sound of their hammers.  He went out to see why the blacksmiths hadn’t found new huts and he discovered that Pengu and Shengu had kept their promise.  They had exchanged their huts.
25.  The man was troubled because
        (A) the blacksmiths always fought with each others
        (B) the balcksmiths’ hammers made a lot of noise
        (C) He was afraid of black smiths.
        (D) the blacksmiths did not do their work properly.
26. The man gave them money because
       (A) the blacksmiths were poor
       (B) the blacksmiths had asked him for money
       (C) he did not want them to make a noise
       (D) he wanted them to find new huts
27.  The man went out of his house because
       (A)  he wanted to fight with the blacksmiths
       (B)  he wanted to ask the blacksmiths to stop the noise
       (C)  he wanted to find out why they hadn’t found new huts
       (D)  he wanted his money back from the blacksmiths
28.  The man came to know that
        (A)  the blacksmiths were not in their huts
        (B) the blacksmiths had exchanged huts
        (C) the blacksmiths were going away
        (D) the blacksmiths had not kept their promise.
PASSAGE – III
    The tigress was a mile away and the ground between her and us was densely wooded, scattered over with great rocks and cut up by a number of deep ravines, but she could cover the distance well within the half-hour if she wanted to.  The question I had to decide was  whether or not I should try to call her.  If I called and she heard me, and came while it was still daylight and gave me a chance to shoot her, all would be well; on the other hand, if she came and did not give me a shot, some of us would not reach camp, for we had nearly two miles to go and the path the whole way ran through heavy jungle.
29.  According to the author
       (A) the tigress wanted to cover the distance within the half hour.
       (B) the tigress did not wish to cover the distance within the half-hour
       (C) the tigress actually covered the distance within the half-hour
       (D) there was a possibility of the tigress covering the distance within the half hour.
30.  The author says, “Some of us would not reach camp”, because
       (A) it was two miles away
       (B) the tigress would kill some of them
       (C) the path is not suitable for walking
       (D) the ground was scattered over with great rocks
31.   The author found it difficult to decide the question because
        (A) he was afraid
        (B) the tigress was only a mile away
        (C) the ground between them was densely wooded
        (D) there was uncertainty about the reaction of the tigress to his call
32.   The time available to the author for shooting the tigress was
         (A) the whole day           (B) one night
         (C) a few hours              (D) thirty minutes
33.    When the author says ‘all would be well’, he means
         (A) that they would be able to hide themselves in the heavy jungle
         (B) that the tigress would run away to the deep ravines
         (C) that they would be able to shoot her down without difficulty
         (D) that they would be able to return in daylight
PASSAGE – IV
After lunch, I felt at a loose end and roamed about the little flat.  It suited us well enough when mother was with me, but now I was by myself it was too large and I’d moved the dining room table into my bed room.  That was now the only room I used; it had all the furniture I needed; a brass bedstead a dressing table, some cane chairs whose seats had more or less caved in, a wardrobe with a tarnished mirror.  The rest of the flat was never used so I didn’t  trouble to look after it.
34.  The flat did not really suit him any more because
        (A) the rooms were too small
        (B) he was living on his own now
        (C) his mother needed too much rooms
        (D) the flat itself was too little
35.   He did not look after the rest of the flat because
        (A) he did not use it                                   (B) the bedroom was much too large
        (C) he needed only the brass bedstead       (D) he had too much furniture
36.  “....now, I was by myself it was too large”.  The word it here refers to
        (A) the dining room table            (B) the dining room
        (C) the bedroom                           (D) the flat
37.   From the passage we learn that the writer was
        (A)  scared of living alone in the flat                 (B)  dissatisfied with the flat
        (C)  satisfied with the space in his bedroom      (D)  an eccentric person
38.    “After lunch I felt at a loose end” means
         (A) he had nothing specific to do       (B)  had a rope with a loose end
          (C) had much work to do                   (D) had a feeling of anxiety
PASSAGE – V
 The overwhelming vote given by the greater part of the public has so far been in favour  of file which pass the time easily and satisfy that part of our imagination which depends on the more obvious kind of day dreams.  We make up for what we secretly regard as our deficiencies by watching the stimulating adventures of the other people who are stronger, more effective, or more beautiful than we are.  The conventional stars act out our day dreams for us in a constant succession of exciting situation set in the open spaces, in the jungles or in the underworld of great cities which abounds in crime at and violence.  We would not dare to be in such situations but the situations are very exciting to watch since our youth is being spent in day-to-day routine of school, office or home.
39.   According to the passage, moist of us prefer films which
        (A) overwhelm our imagination     (B)  depict out times
        (C)  fulfil our secret wishes            (D)  appeal to our reason
40.   By watching thrilling adventures in film we make up for
        (A)  the effectiveness of our desires     (B)  the shortcomings in our life
        (C) the stimulation of our everyday life    (D)  the influence which we don’t have
41.   Film stars present situations
         (A) which are familiar to us, the city dwellers    (B)  which we have seen only in jungles
         (C)  which we meet everyday at work       (D)  which excite us
42.    Whether we admit it to our selves or not, we are aware that
         (A) we are weak and plain       (B)  we are both powerful and handsome
         (C) we are as strong as film heroes    (D)  we are more beautiful than film stars
43.   The daily life of students, of fice-goers ai housewives is
        (A) full  of new adventures         (B)  the same dull repetition
        (C) stimulating to their imagination    (D) very exciting to them

ANSWER
21. (D)       22. (C)       23. (B)       24. (A)       25. (B)       26. (D)       27. (C)       28. (B)        29. (D)       30. (B)       31. (D)       32. (C)       33. (C)       34. (B)       35. (A)      36. (D)       37. (D)       38. (A)       39. (A)       40. (B)      41. (D)      42. (A)      43. (B)      


COMPREHENSION -- FIVE PASSAGES 17 MAY 2015 Reviewed by sambasivan srinivasan on 7:07:00 PM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Bank Exams © 2009
Technology PartnerNiralcube

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.